Ελευθερία Σκανδάλη

Η Ελευθερία Σκανδάλη είναι ψυχολόγος και διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο στη Γλυφάδα. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας και από το 2016 συνεργάζεται με το πολυκέντρο Ψυχιατρικής- Ψυχοθεραπείας και Νευροανάδρασης «Σύγχρονα Αμφιαράεια». Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει ακολουθήσει τετραετή θεωρητική και κλινική εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (eiip) «Σύγχρονα Αμφιαράεια» του τεχνοβλαστού Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει ειδικευθεί στη Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική θεραπεία, στη Συστημική προσέγγιση, καθώς και στις ψυχοδυναμικές και υπαρξιακές/ανθρωπιστικές θεωρίες. Έχει κάνει η ίδια ατομική ψυχοθεραπεία με τον Ι.Ν. Νέστορος, ενώ δέχεται προσωπική και ομαδική εποπτεία στην ψυχοθεραπεία από τον ίδιο. Παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και κατέχει πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης στην Ψυχοεκπαίδευση και διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης, όπως, επίσης, και στη διαχείριση χωρισμού-διαζυγίου γονέων. 

Ακόμη, έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία Gestalt, στην κλινική ύπνωση, στη γλώσσα του σώματος (Μη λεκτική επικοινωνία), στα συστήματα σχέσεων, αλλά και στη συμβουλευτική από έγκριτους καθηγητές (R.Mellon, Ν. Πολεμικός, Γ. Κλεφτάρας, Ε. Παπαδάκη-Μιχαηλίδη, Η. Κουρκούτας), ενώ έλαβε και εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση του τραύματος στους ενήλικες (Treating complex trauma in psychotherapy with adults) από τον Jarl Wahlström, καθηγητή του Πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία. Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδριών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων· Μεταξύ άλλων, αναφέρεται, ενδεικτικά, η χρήση του art therapy στη διαχείριση συναισθηματικών δυσκολιών στο παιδί. Διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας. Στο παρελθόν, εργάστηκε ως ψυχολόγος στο «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center», στον τομέα των βαρέων και χρόνιων νοσημάτων και της διαχείρισης κρίσεων. Σήμερα, προσφέρει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, που βασίζεται στη Συνθετική ψυχοθεραπεία και δίνει προσοχή στην ξεχωριστή προσωπικότητα, στον ιδιαίτερο χαρακτήρα, στις συνθήκες ζωής, στις σχέσεις με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, σεβόμενη το άτομο ως υπαρξιακή ολότητα. Σκοπός της θεραπείας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων ή άλλων διαταραχών, αλλά και η πνευματική ή ψυχοσυναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου, η προσωπική ανάπτυξη και η επίτευξη θετικών αλλαγών στη ζωή του.

Η συνθετική ψυχοθεραπεία είναι ένα μοντέλο, το οποίο συνδυάζει όλες τις θεωρίες της ψυχολογίας – ψυχοδυναμικές, συμπεριφοριστικές, υπαρξιακές/ ανθρωπιστικές, συστημικές κ.τ.λ – με τις νευροεπιστήμες, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο ευελιξία στην προσέγγιση των ψυχολογικών δυσκολιών και μια αποτελεσματική, ολιστική παρέμβαση με βάση τα αιτήματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. Άτομα κάθε ηλικίας βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα καθημερινής ζωής και αντιμετωπίζουν με επιτυχία οποιαδήποτε μορφή ψυχοπαθολογίας. 

“Δεν υπάρχει ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν ο ενδιαφερόμενος είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη του προβλήματός του και να επενδύσει χρόνο και ενέργεια στην επίλυσή του.”