Σκέψου Θετικά

Οι σκέψεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα συναισθήματα, γεγονός που υποδηλώνει πως αυτό που θα σκεφτεί κανείς θα επηρεάσει τη συναισθηματική του κατάσταση, είτε θετικά είτε αρνητικά, ανάλογα με το «φορτίο» της σκέψης. Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες οι σκέψεις προκαλούν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών οι οποίοι επηρεάζουν την πλειονότητα των σωματικών και ψυχικών λειτουργιών μας, από τις διαδικασίες λήψης τροφής μέχρι τις ορμόνες και το αίσθημα χαράς, λύπης, άγχους. Έτσι, αν οι σκέψεις μας είναι αρνητικές, παράγουν χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα. Αν είναι θετικές, τότε, αντίστοιχα, μας προκαλούν ένα αίσθημα χαράς και αισιοδοξίας. Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τόσο αυτός τείνει να εδραιώνεται, αφού κάθε σκέψη ενεργοποιεί πολυάριθμους νευρώνες, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται σταδιακά ένα νευρωνικό κύκλωμα, το οποίο ενεργοποιείται αλλά και ισχυροποιείται κάθε φορά που σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το γεγονός μας εξηγεί πώς αποκτούμε μια συνήθεια, αλλά και γιατί η εμπειρία μάς καθιστά ικανότερους. Σε αυτό το σημείο θα αναρωτιόταν κανείς «Αφού έχω ισχυροποιήσει το νευρωνικό κύκλωμα του εγκεφάλου μου που σχετίζεται με τις αρνητικές σκέψεις, πώς μπορώ να μάθω να σκέφτομαι θετικά»; ή «Γίνεται να το αλλάξω αυτό»; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να μας δώσει πάλι η νευροεπιστήμη, η οποία κάνει λόγο για «νευροπλαστικότητα» του εγκεφάλου, την ικανότητά του, δηλαδή, να μεταβάλει τα ήδη υπάρχοντα κυκλώματα ή να δημιουργήσει νέα. Σύμφωνα με τον Purves, η μορφολογία των νευρώνων δεν είναι στατική, αλλά, αντιθέτως, η δομή τους αλλάζει ως απόκριση στις μεταβαλλόμενες εμπειρίες. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, δύναται να αλλάξει με μια νέα εμπειρία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορά την εκπαίδευση στη θετική σκέψη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εξάσκησης, ώστε να αποδυναμωθούν οι παγιωμένες νευρωνικές συνδέσεις και να δημιουργηθούν νέες, βασιζόμενες σε θετικές πλέον εμπειρίες. Έτσι, προοδευτικά, οι θετικές σκέψεις προκαλούν αλλαγές στη συναπτική οργάνωση του εγκεφάλου. Πώς μπορείς, λοιπόν, να πλοηγήσεις το μυαλό σου προς τη θετική σκέψη;

1. Αφαίρεσε τις αρνητικές λέξεις από το λεξιλόγιό σου. Ο λόγος σου επηρεάζει άμεσα το μυαλό σου, επομένως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να κάνεις θετικές δηλώσεις ή αν αυτό, σε πρώτη φάση, σου φαίνεται δύσκολο, μπορείς να προσπαθήσεις να μη χρησιμοποιείς λέξεις με αρνητικό περιεχόμενο, όπως, για παράδειγμα, «Δεν μπορώ», «όχι», «βαριέμαι».

2. Αντικατάστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Πιθανώς να έχεις παρατηρήσει ότι κάθε φορά που κάνεις κακές σκέψεις, το μυαλό σου κατακλύζεται από εικόνες δυστυχίας, προβλημάτων και τρόμου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συμβεί το ίδιο, αντικατάστησέ τες με εικόνες ευτυχίας, χαράς, επιτυχίας και χαλάρωσης. Μην ξεχνάς να κάνεις υπομονή και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί αυτές οι διαδικασίες δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

3. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. Μην αναλώνεσαι σε ένα ατέρμονο «κυνήγι» όλων αυτών που δεν έχεις. Αντιθέτως, κάνε μία καταμέτρηση αυτών που ήδη διαθέτεις, εκτίμησέ τα και αξιοποίησέ τα στο μέγιστο βαθμό. Θα διαπιστώσεις ότι είναι περισσότερα και σημαντικότερα από όσο νόμιζες.

4. Ζήσε στο παρόν. Μην σκέφτεσαι τι θα γίνει στο μέλλον και μην ανησυχείς για γεγονότα που μπορεί να συμβούν. Εστίασε την προσοχή σου στο σήμερα. Δηλώσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν είναι, για παράδειγμα, οι εξής: «Σήμερα είμαι υγιής» αντί για «φοβάμαι μήπως αρρωστήσω», «Σήμερα επιλέγω να είμαι χαρούμενος/η», «Σήμερα επιλέγω να μείνω ψύχραιμος/η». Η χρήση του ρήματος «επιλέγω» είναι καθοριστική, διότι σου υπενθυμίζει ότι εσύ ελέγχεις το πώς αισθάνεσαι.

5. Μην αγχώνεσαι για ό,τι δεν μπορείς να ελέγξεις. Ο έλεγχος δε βρίσκεται πάντα στα χέρια μας. Υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες μας ξεπερνούν και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτές. Ή μάλλον μπορούμε. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και κάνουμε ό,τι (και μόνο ό,τι) περνάει από το χέρι μας. Η ελάχιστη προσπάθειά μας είναι αρκετή. Μαθαίνουμε να είμαστε εντάξει με αυτό και να μην απαιτούμε από τον εαυτό μας υπερβολικά και μεγαλεπήβολα εγχειρήματα.

6. Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Πόσο συχνά ανταμείβεις τον εαυτό σου, αντί να τον κατηγορείς και να του ασκείς αυστηρή κριτική; Όπως προσέχεις για το πώς θα μιλήσεις στους άλλους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο να προσέχεις κι όταν μιλάς στον εαυτό σου. Φρόντισέ τον, περιποιήσου τον, βάλε στην καθημερινότητά σου πράγματα, πρόσωπα, στιγμές και καταστάσεις που σε κάνουν χαρούμενο/η. Κάθε φορά που πετυχαίνεις κάτι θετικό μην αμελείς να κάνεις στον εαυτό σου ένα δώρο και να τον ανατροφοδοτείς, ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια.

7. Βάλε πρόγραμμα. Οργάνωσε τις δραστηριότητές σου. Δείξε συνέπεια απέναντι στους στόχους σου και αξιοποίησε επιμελώς τον χρόνο που διαθέτεις. Η οργάνωση συνδέεται άμεσα με αισθήματα χαράς, ικανοποίησης και επιτυχίας.

8. Εξασκήσου στη θετικότητα. Η θετική σκέψη είναι αποτέλεσμα τακτικής εξάσκησης, συνεπώς είναι χρήσιμο να επιδίδεσαι καθημερινά σε θετικές δηλώσεις, θετικές σκέψεις και δραστηριότητες, με σκοπό να αποκτήσεις μια νέα καλή συνήθεια.

9. Επίλεξε θετικό υλικό για την ενημέρωσή σου. Διάλεξε προσεκτικά την πηγή της πληροφόρησής σου και επικεντρώσου σε θετικές ειδήσεις.

10. Να είσαι ρεαλιστής. Το να σκεφτόμαστε θετικά δε σημαίνει ότι αγνοούμε την παρουσία προβλημάτων στη ζωή μας, ούτε ότι όλα είναι πάντα εύκολα. Αντιθέτως, βλέπουμε και αναγνωρίζουμε τα αρνητικά και αυτό, μάλιστα, μας βοηθά στη λήψη προληπτικών μέτρων, ώστε να μην διογκωθεί το πρόβλημα. Αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο οι αποτυχίες όσο και οι άσχημες στιγμές. Ωστόσο, επιλέγουμε να εστιάζουμε στη θετική πλευρά, ακόμα κι όταν συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα, να κρατάμε μια αισιόδοξη στάση και να εμπιστευόμαστε τις δεξιότητες που διαθέτουμε για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις.

σας αρεσε το αρθρο;

Μοιραστείτε στο Facebook
Μοιραστείτε στο Twitter
Μοιραστείτε στο Linkdin
Μοιραστείτε στο Pinterest
Ελευθερία Σκανδάλη

Ελευθερία Σκανδάλη

Η Ελευθερία Σκανδάλη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του πανεπιστημίου Κρήτης και με ειδίκευση στη συνθετική ψυχοθεραπεία.

Αφηστε ενα σχολιο

γραφτείτε στα ενημερωτικά email

Με την εγγραφή σας δηλώνετε ότι συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΟΥ

Φόβος και φοβίες

Ο φόβος είναι η συναισθηματική απόκριση απέναντι σε έναν πραγματικό κίνδυνο ή σε μια επικείμενη απειλή. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα συναίσθημα το οποίο, αν και

Διαβαστε περισσοτερα »
Παραμονή στο σπίτι και διαπροσωπικές συγκρούσεις Πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισης
ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Παραμονή στο σπίτι και διαπροσωπικές συγκρούσεις: Πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισης

Σε καταστάσεις αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι, όπως αυτή που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, είναι αναπόφευκτο για το κάθε άτομο ξεχωριστά το να αισθανθεί δυσφορία και,

Διαβαστε περισσοτερα »
ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τι είναι η κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζεται;

Με τον όρο κατάθλιψη ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή αναφερόμαστε σε μία ψυχική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από κακή διάθεση, έντονο αίσθημα μελαγχολίας και απώλεια ενδιαφέροντος

Διαβαστε περισσοτερα »